Той "рисува" истинското лице на България чрез лични впечатления и документи

Премиерата на книгата "Митове и легенди за българския преход" на д-р Желю Желев се състоя тази вечер в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", информира БТА.


Творбата прави анализ на онези митове, легенди и откровени лъжи, които, ако не бъдат разкрити, ще спъват нашия свят, отбеляза при представянето на книгата писателят Димитър Бочев. Той описа първия демократично избран президент на България като намерил верния тон, добротата, прекратил конфликтите и предотвратил страната ни да бъде удавена в кръв.


Д-р Желю Желев не присъства тази вечер на премиерата. Дъщеря му Станка Желева посочи, че той е неразположен, но се възстановява и до дни ще бъде в добра форма. Събитието уважиха министърът на образованието и науката Румяна Коларова, кметът на София Йорданка Фандъкова и други гости и приятели на Желю Желев.


"Книгата си поставя за цел чрез дешифрирането на лъжите, илюзиите и заблудите да помогне за разкриването на големите истини за българския преход. Никой не е имал илюзията, че преходът от комунизъм към демократично общество с правова държава и пазарна икономика ще бъде лек и безметежен, но едва ли някой е предполагал, че ще бъде толкова сложен, труден и мъчителен. В нашето общество все още се разпространяват митове за разрухата, която е донесла демокрацията и за прекрасния живот през социализма", пише в изданието.


Опирайки се на огромен документален ресурс и лични впечатления, доктор Желю Желев "рисува" истинското лице на България като страна, която е стъпила на пътя към промяната, и от нашето общество зависи дали ще продължи по него или ще се изгуби в морето от "митове и лъжи".