През 2012 година и тримата обвинени за смъртта ѝ бяха оправдани

Близките на убитата преди 15 години ямболска адвокатка Надежда Георгиева поискаха Върховният касационен съд да върне делото за смъртта ѝ за ново разглеждане. Днес в съдебната зала беше майка ѝ. Има и протест на прокуратурата, която иска също връщане на делото. 

 

Подсъдими за убийството са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. 

 

На 9 октомври 2012 г. Софийският градски съд оправда и тримата, а Софийският апелативен съд потвърди тази присъда. Така 15 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта ѝ. 

 

В мотивите на Софийския градски съд за оправдателната присъда се казва, че разследването е неадекватно и повърхностно, което затруднява съда да установи обстоятелствата около смъртта на Надежда Георгиева.

 

Според близките на ямболската адвокатка Софийският апелативен съд е преповторил мотивите на градския. 

 

Същият много бързо се произнесе, което породи сериозно съмнение у моите доверители за задълбочено проучване на делото”, каза адвокатът им Весела Сотирова. „Днес всъщност е последният опит на моите доверителки да получат отговор кой е лишил от живот тяхната дъщеря и сестра. Иначе едно изключително брутално убийство ще остане неразкрито, виновниците ще останат ненаказани", допълни тя.

 

Адвокат Сотирова отново посочи, че има изключителни проблеми с разследването на убийството и е било много трудно и в съдебната фаза. 

 

Двама от подсъдимите също бяха в съда днес. Орлин Аврамов заяви пред върховните магистрати, че не е участвал, нито е съпричастен с това убийство. Пламен Калайджиев също каза, че не го е извършил.

 

Адвокатката Надежда Георгиева беше намерена мъртва в дома си в София през 2000 година. Тя е убита със сатър.