То е образувано по жалба на 13-те имами, които искат да бъдат оправдани

 

В Апелативния съд в Пловдив на втора инстанция стартира процесът срещу 13-те имами за радикален ислям. Някои от тях получиха присъди на първа инстанция.

 

Драконови мерки за сигурност и протест бележат началото на процеса. Около Съдебната палата и вътре в нея е засилено полицейското присъствие. Всеки влизащ преминава през щателна проверка. 

 

Около 10-15 души – националисти са се събрали пред сградата на съда. Затегнатият режим е предизвикан след атентата във френския вестник „Шарли Ебдо”, съобщиха от съдебната охрана.

 

Днешното дело е образувано по жалба на 13-те имами. Те настояват присъдите им от Пазарджишкия съд да бъдат отменени и да бъдат оправдани. Имамите бяха признати за виновни заради членство в нелегална арабска организация и за проповядване на радикален ислям. 

 

Бурни скандирания, мъже с дълги бради и жени с бурки, противоречиви реплики и скандални експертизи. Така се запомни първото у нас дело за проповядване на радикален ислям.

 

На 19 март миналата година Пазарджишкият окръжен съд призна 13-те обвиняеми за виновни и произнесе присъди срещу тях.

 

За ръководител на забранената у нас ислямска организация“Алъкъф Ал-ислями“ съдът посочи ходжата на Сърница Саид Мутлу. И му даде условна присъда от една година и глоба от 3 хиляди лева.

 

Условна присъда получи и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Той също бе осъден да плати глоба от 3 хиляди лева.

 

Останалите 10 имами, сред които има и една жена, се разминаха с глоби от по 2 и 3 хиляди лева.

 

Най-тежката присъда в процеса - една година ефективно затвор получи Ахмед Муса Ахмед. Той бе признат за виновен по три обвинения - за проповядване на салафизъм, за насаждане на религиозна омраза и членуване в нелегалната саудитска организация. Съвсем наскоро той бе арестуван при акция на ДАНС в джамията в Пазарджик по подозрение за връзки с „Ислямска държава“. Ахмед трябва да остане в затвора общо четири години, защото преди това има ефективна присъда за проповядане на религиозна омраза.

 

11 месеца по-късно днес подсъдимите имами отново застават пред съда. Този път, за да обжалват, а прокуратурата, за да поиска по-високи наказания.

 

Репортер: Благой Бекриев