Схемата ощетила държавата с 2 млн. лева

Група за данъчни измами, ощетила държавата с над 2 млн. лева, е разбита при операция на ДАНС на територията на София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец.

 

Акцията на прокуратурата и ДАНС е проведена на 21 януари, но за нея се съобщава сега. Двамата ръководители на престъпната група са били задържани за 24 часа.

 

Претърсени са 16 адреса, както и автомобили. Иззети са счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи и електронни носители на дружества от типа „липсващ търговец" и мобилни телефони.

 

На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества, участващи в престъпната схема. 

 

Според разследването групата с помощта на още петима души са изградили схема, при която чрез контролирани от тях фирми, регистрирани на социално слаби лица от Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. 

 

Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в градовете София, Ихтиман и Елин Пелин. 

 

За периода 2013-2014 г. групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева.