Един от задържаните е служител на МВР, а другият - бивш кадър на вътрешното министерство

 

Македонските спецслужби арестуваха още двама души по обвинение, че са участвали в организирането на преврат в страната. Говорителят на вътрешното министерство съобщи, че лицата са били свързани с бившия ръководител на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски, който вече е в ареста, пише БГНЕС. 

 

Един от задържаните е 52-годишен служител на МВР, а другият - 49-годишен, бивш кадър на вътрешното министерство. Срещу тях е повдигнато обвинение за шпионаж в полза на чужда държава.

 

Двамата са работили за чужда служба и са получавали финансови възнаграждения за стотици хиляди евро в брой. Според говорителя на вътрешното министерство двамата са направили признания. При акцията са задържани компютри, мобилни телефони, аудио и видео касети и 9 спестовни книжки.

 

Припомняме, че властите в Скопие на 31 януари обявиха, че са предотвратили опит за преврат. На следващия ден съдът определи мярка „задържане под стража” от 30 дни за трима души, които са разследвани за участие в сваляне на правителството.

 

Бившият директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски и неговата съпруга вече са в ареста. Третият е държавният служител от град Струмица Бранко Палифров. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев остава без паспорт и ще трябва да се разписва в полицейско управление един път в седмицата. Той е признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба.

 

Очаква се Зоран Заев да обяви скандални записи, които ще докажат фалшифициране на изборните резултати, участие в корупционни схеми на най-високо ниво.