Ще бъде въведено електронно наблюдение и периодично подписване в полицията

Мерките за неотклонение, налагани на обвиняеми и подсъдими по наказателни дела, да бъдат затегнати сериозно, предлага главният прокурор Сотир Цацаров. Това трябва да стане чрез въвеждането на електронно наблюдение, периодично подписване в полицията, както и чрез временно отнемане не само на международния паспорт, но и на личната карта на обвиняемия.

 

Поводът - през последните години редица осъдени избягаха и все още са в неизвестност. Сред тях са дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, осъдените за убийството на студента Стоян Балтов – Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, както и осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

 

От няколко месеца в неизвестност е и Евелин Банев-Брендо, подсъдим по дело за трафик на кокаин в Италия, по което вече бе осъден на две инстанции на 20 години затвор.

 

Това е само част от статистика, трупана с години. Българските власти обаче я забелязаха едва когато Европейската комисия заговори за нея в доклада си. 

 

Първата стъпка е да се затворят границите за подсъдимите или осъдените- онези, които имат наложена забрана да напускат страната. Личните документи ще бъдат заменяни с други, с които подсъдимите да могат да се легитимират пред властите, но да не важат на границата. 

 

Стъпка втора - мярка "подписка" да означава, че подсъдимият няма право да напуска местоживеенето си. А на арестуваните у дома - да се закачат проследяващи гривни.

 

Според потърпевшите - дори да бъдат приети, мерките нямат да спрат бъдещите бегълци. Те настояха някой законово да ограничи продължителността на делата.