Освен с код, достъп до системата имаме и с универсалния електронен подпис

 

Изключително слаб интерес към електронното здравно досие отчитат от Здравната каса. Въпреки че от почти две години имаме възможност да следим в интернет какви здравни услуги сме ползвали и дали няма злоупотреби, от това се възползват около 10 процента от пациентите.

 

Още по темата

Следенето на здравното досие в интернет ни дава възможност да проверим дали някой не използвал медицинска услуга от наше име. Оказва се обаче, че малко са пациентите, които се възползват от тази форма на контрол - от общо 6,5 милиона здравно осигурени, едва 6000 са си извадили код за достъп до информационната система на Националната здравна каса.

 

Получаването на електронен код за достъп само по себе си е лесна задача - трябва ни само лична карта. Служител въвежда данните ни в компютър, след което ни дава удостоверение, че сме получили своя уникален код за достъп. Процедурата отнема само няколко минути, но трябва да стигнем до Районната здравна каса. Това се оказва невъзможно в случая на Николай.

 

„Баща ми почина преди три месеца. Искахме в крайна сметка да му издадем такъв код, но така и той не получи персонален електронен код за достъп до здравно досие”, казва той.

 

Бащата на Николай можел да се придвижва само с помощта на бастун, затова и упълномощава сина си да му помага в ходенето по институциите, но от Здравната каса във Варна не приемат пълномощното. „След като видях, че по никакъв начин не мога да получа този код, заведох дело”, споделя той. Делото вече е спечелено на две инстанции, но битката на Николай продължава.

 

Освен такива разминавания между очаквания и реалност, с достъпа до електронното здравно досие, можем да попаднем и на други злоупотреби. „Граждани, които са забелязали несъответствия с информацията, които са видели в своите електронни досиета и с това, което те реално са използвали като медицински услуги”, казва Ваня Станчева от Районната здравна каса - София. Това означава злоупотреба с данни и източване на пари от Здравната каса. На практика единствено пациентите могат да контролират и сигнализират при подобни случаи.

 

Освен с код, достъп до информационната система на Здравната каса имаме и с универсалния електронен подпис.