Над 200 уникални ретро автомобила паркираха на площад "Александър Невски"

Снимки/Видео: БГНЕС

 

Над 200 уникални ретро автомобила паркираха на площад "Александър Невски" в София рано тази сутрин за участие в Националния парад на ретро колите. Уникални и отлично запазени автомобили "Мерцедес", "Фиат", "Бентли", "Фолксваген", "Пежо" и много други демонстрираха своя блясък, информира БГНЕС.

 

Събитието се организира от Българския автомобилен клуб "Ретро" за 26-та поредна година, като по традиция изложението на ретро автомобилите се пада около Спасовден, който е също така Ден на шофьора.

 

"Ние сме миналото, но се обръщаме към бъдещето и доброто шофиране. Призоваваме всички - млади и стари шофьори, да шофират безопасно, толерантно и да си извадят пример от нас", коментира председателят на ретро клуба Ваня Гюдерова. Тя обясни, че тези превозни средства са се запазили досега благодарение на техните шофьори и начина, по който те са ги управлявали през годините по пътищата.

 

В България има доста хора, които са запалени по този вид скъпо хоби - колекционирането на ретро коли.

 

"Това начинание не е свързано толкова с парите, колкото с любов към техническите достижения на миналото, които са база за автомобилостроенето в бъдеще", каза още Гюдерова.

 

Един от най-атрактивните модели в тазгодишния ретро парад е бял "Спартан 2" от 1980 г. Собственикът на уникалното возило Станислав Василев от София обясни, че от този модел са произведени само 94 бройки. Първият собственик на автомобила, който днес стотици гости на събитието разгледаха и снимаха с телефоните си, пък е бил холивудската суперзвезда Брус Уилис.

 

"Автомобилът е възстановен и е в отлично състояние, на много малко километри", добави Василев.