Това сочат резултатите от анкетата, проведена от института Public Issue

Мнозинството граждани на Гърция подкрепят правителството на СИРИЗА в преговорите с кредиторите на страната и искат споразумение, което да позволи оставането й в еврозоната. За това свидетелстват резултатите от допитване, публикувани днес от печата.

 

Анкетата, проведена от института Пъблик Ишу (Public Issue) по поръчка на проправителствения вестник "Авги", показва, че 54% от запитаните одобряват начина, по който правителството на радикалната лява партия СИРИЗА води преговорите въпреки напрежението с международните кредитори, пред които Атина - според 59% от анкетираните - не трябва да отстъпва.

 

От запитаните 88% са против ново орязване на пенсиите, а 81% казват, че са против масовите уволнения, информира БГНЕС.

 

От август 2014 г. Гърция оцелява, очаквайки кредиторите да й отпуснат оставащите 7,2 милиарда евро от втората спасителна програма, която изтича в края на май.

 

Европейските кредитори – Евроейският съюз и Европейската централна банка и Международният валутен фонд искат в замяна на помощта си реформи, главно на пазара на труда, които изцяло противоречат на изборните обещания на правителството на Алексис Ципрас.

 

Вчера премиерът отново заяви, че неговото правителство няма да отстъпи пред "неразумните искания", които нарушават "червените линии", очертани по време на кампанията му.

 

Ако не постигне споразумение с кредиторите си Гърция няма да може да посрещне следващите плащания – преди всичко изплащането на 1,5 милиарда евро на МВФ между 5 и 19 юни. Дефолт по плащанията може да извади страната от еврозоната.

 

Според анкетата 71% от запитаните защитават общата европейска валута, а 68% смятат, че връщането към драхмата само ще влоши положението на страната.