От организацията призоваха да се осигури хуманитарна пауза в бойните действия

В резултат на ескалирането на конфликта в Йемен са загинали 135 деца и 260 са получили наранявания, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

Данните се съдържат в разпространена днес в Женева декларация на изпълнителния директор на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) Антъни Лейк. Той отправя призив да бъдат защитени децата и да се осигури хуманитарна пауза в бойните действия.

 

"Броят на жертвите сред децата расте всеки ден, констатира с тревога УНИЦЕФ. Една трета от убитите са в град Аден. Всяка смърт е лична трагедия, но също и напомняне за мащабите, които взема конфликтът в Йемен", коментира Антъни Лейк.

 

Децата не трябва да плащат цената на насилието в Йемен – се посочва в декларацията.

 

"Всички страни в конфликта са задължени в съответствие с международното хуманитарно право да защитават децата и да не нанасят вреда на здравето им. Трябва да се постигне хуманитарна пауза, за да се осигури доставката на жизнено необходима помощ на ранените, болните и уязвимите групи от населението, а също на всички, които са пострадали от насилието", припомня изпълнителният директор на УНИЦЕФ. Той е категоричен, че само пълното прекратяване на бойните действия ще защити йеменските деца.

 

Според разпространените на 22 май в Женева данни от управлението на Върховния комисариат на ООН за правата на човека от 26 март до 20 май в резултат на конфликта в Йемен са били убити 1037 души и 2453 ранени.