Апелативните магистрати решиха Русинов да лежи в затвора 19 години, вместо до живот

 

Софийският апелативен съд (САС) намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на 19 години затвор.

Още по темата

 

На 20 октомври миналата година Софийският градски съд издаде на първа инстанция една от най-тежките присъди за младия мъж за жестокото убийство на 28-годишната жена през лятото на 2011 г. 

 

Русинов, който е в Софийския централен затвор обаче, обжалва решението на градските магистрати пред Софийския апелативен съд. Делото беше разгледано на 13 юли.

 

Апелативните магистрати оправдаха Чеци по два от елементите на обвинението, тъй като прецениха, че не е убил Яна с особена жестокост, а само по особено мъчителен начин. Освен това не бил извършил престъплението в съучастие с други лица.

 

"По делото липсват данни, характеризиращи подсъдимия като агресивен, безмилостен и садистичен човек. Въз основа на тези обстоятелства въззивният съд счита, че при убийството на пострадалата подсъдимият не е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек. Това от своя страна обуславя преценката на този съд, че убийството не е извършено с особена жестокост, поради което проверяваната присъда следва да бъде изменена и подсъдимият да бъде оправдан по обвинението за тази квалификация", пише в мотивите на съда.

 

Ето защо убийството не е изключително тежко престъпление и нямало причина Русинов да излежава най-сериозната присъда.

 

Апелативният съд изтъква още, че СГС в доживотната присъда не е посочил доводи и аргументи за "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Освен това втората инстанция счита, че колегите им от Градския съд са надценили обществената опасност на личността на Русинов.

 

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от подсъдимия", гласят още мотивите на САС.

 

САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието - от специален на строг. 

 

От прокуратурата заявиха намерението си да протестират наложената присъда, защото „наказанието е явно несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца”.

 

Интервюто на Миролюба Бенатова с Николай Русинов можете да си припомните от видеото: