Свръхсекретната совалка на американските ВВС X-37B беше хваната в кадър от астрономи аматьори

Корпорацията "Боинг" е спечелила поръчка на стойност 6,6 млн. долара за създаването на евтина мини совалка за многократна употреба, която да извежда в орбита военни сателити. Звездолетът е част от програмата XS-1, и е планирано да бъде изстрелян през 2019 г. за първи тестов полет, съобщава БТА.

 

Сред целите, за които е създадена машината, е извеждането в околоземното пространство на сателити, които да противодействат на растящата заплаха срещу САЩ от космически оръжия на Русия и Китай, пише в. "Дейли мейл". Според оценките на DARPA, изследователски център за военни проекти, XS-1 може да създаде нова форма на рутинни и на достъпни цени операции в космоса. XS-1 прилича на външен вид на самолет, може да достига до края на земната атмосфера за извеждане в орбита на малки сателити, след което да се връща на земята, да презарежда и в рамките най-много на 24 ч. отново да излита.

 

От DARPA излезе становище за необходимостта от лесен, бърз и евтин достъп до Космоса във времена на намаляващи бюджети, но не казаха нито една дума за новия договор. "Боинг" трбва да е готов с XS-1 и изпитание на основните агрегати дпреди август 2016 г. DARPA иска първият полет на новата машина да бъде извършен през 2019 г. След това Пентагонът ще вземе решение дали да бъдат строени совалки XS-1 за редовна употреба. DARPA е поставила като норма за приемане на работата по проекта за свършена, ако XS-1 може да извежда двутонни спътници всеки ден в продължение на 10 последователни дни. При това е поставена и горна граница на разходите за полет – 5 милиона долара.

 

Новата машина ще бъде с по-големи размери от роботизираните космически самолети X-37B, разработени от "Боинг" за американските ВВС. По-рано тази година свръхсекретната совалка на американските ВВС X-37B беше хваната в кадър от астрономи аматьори. Безпилотният кораб излетя с ракета-носител Atlas V на 5 май за четвъртата си мисия, но повечето от детайлите за полета остават засекретени.