Компанията рискува да плати огромна глоба на САЩ заради колосална измама

Председателят на управителния съвет на германския автомобилостроителен гигант "Фолксваген" Мартин Винтеркорн подаде оставка, предават световните агенции.

 

Тази седмица стана ясно, че "Фолксваген" рискува да плати на САЩ глоба от 18 милиарда долара, плюс отделно обезщетенията на половин милион американски потребители, които се обединяват в легален процес срещу германския производител и милиардната загуба на борсовите пазари.

 

Скандалът се доразгорещи, след като стана ясно, че германското правителство е знаело за измамата. В какво се състои тя - "Фолксфаген" е инсталирал софтуер, който да установи кога една кола е на изпитателен тест и така, докато са под контрол, автомобилите намаляват въглеродните емисии, но само за момента на тестване. На практика обаче емисиите са по-високи от стандартите за Америка.

 

Така сега половин милион коли, продадени в САЩ след 2009 г., ще бъдат изтеглени от пазара. Измамата била прилагана и в Европа, така че скандалът се разраства. Американският орган за контрол ЕРА са установили, че общият брой подправени коли в Америка са 482 000. "Фолксфаген" е произвел за периода общо 11 милиона коли, което значи, че още над 10 милиона са на пазарите в Европа.