Те твърдят, че персоналът не им позволява да включат отоплителни печки

В диализния център на многопрофилната болница в Ловеч пациенти са принудени да стоят по четири часа на температура от около 16 градуса. От персонала на болницата не позволяват да се включват отоплителни печки, парно в лечебното заведение няма. 

Още по темата

 

За това сигнализира Дарик радио Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб", като се позова на пациентски сигнали. Тя определи случващото се като заплаха за здравето и живота на пациентите на диализа и допълни, че дори медицинският персонал в болницата работи, облечен със шуби и палта.

 

„Постъпиха сигнали от диализния център в Ловеч от пациенти, които престояват по 4 часа за диализа, абсолютно неподвижни, с нисък хемоглобин, при температура 16 градуса. Това е изключителна заплаха за живота и здравето на тези пациенти. Ниският хемоглобин е много характерен за отказа на бъбреците и процедурите, на които са подложени - това пречистване на кръвта, което продължава 4 часа.

 

Те са с нисък хемоглобин и ако ние, здравите хора, усещаме 16 градуса, за тях усещането е като за 8 градуса. Не им позволяват да палят печки, няма парно. Спешно трябва да се направи проверка, за да се защити здравето на пациентите", обясни Георгиева.

 

Източник: Dariknews.bg

 

Преди време пациенти се оплакаха, че в онкодиспансера в Пловдив кръвопреливането се извършва в коридора: