Единствения шанс Николай да оцелее била трансплантацията

 

21-годишният мъж, който стана първия българин с два едновременно трансплантирани органа, се подобрява след операцията, разказаха лекарите за Новините на Нова.  В петък той е направил и първите си движения.

 

Години наред Николай води полуживот. Чернодробната и бъбречна недостатъчност го лишават от много радости, взимат му и най-милото. „ Аз съм музикант, а ми забраниха най-любимото нещо”, спомня си той.

 

Единствения му шанс да оцелее била трансплантацията. След дълго чакане дошла и добрата новина - за него има донор. Така за първи път у нас се стига до присаждането на два органа едновременно – бъбрек и черен дроб.

 

След успешния край на трансплантацията, започва и ново изпитание. „Четири пъти е изпадал в кома, операцията протече тежко, органите му са увредени”, обясни проф.д-р Любомир Спасов, директор на УБ "Лозенец" и национален консултант по трансплантология.

 

Николай е готов да продължи да се бори и вече крои планове за бъдещето.  „Искам да оздравея, да стъпя на краката си и да живея нормално”, сподели той. Благодарен е не само на близките на донора и на лекарите.