НАСА започна да предава директно в 14.11ч - вижте тук

Планетата Меркурий ще премине пред диска на Слънцето. Точно в 14.11ч. НАСА започна да излъчва транзита на живо.

 

 

Явлението се наблюдава, когато тя е между Земята и Слънцето, но в същото време е достатъчно близо до равнината на земната орбита. Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж (транзит или преминаване).

 

За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск. Пасажът на Меркурий ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, от Европа, Африка и Централна Азия. Явлението ще започне в 14.11 часа българско време, когато дискът на Меркурий ще докосва външно диска на Слънцето. Поради малкия ъглов размер на Меркурий преминаването му пред слънчевия диск няма да може да се наблюдава с невъоръжено око. При наблюдение на слънцето и на явленията, свързани с него, трябва да се използват специални предпазни филтри, препоръчват астрономите.

 

Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не е било видимо от България. Транзит на Меркурий, видим от България, е имало на 7 май 2003 г. Следващият транзит или пасаж на планетата Меркурий ще бъде на 11 ноември 2019 г.