Младите са по-малко склонни към това

Хората, които вярват в теориите на конспирацията, е по-вероятно да страдат от стрес. Това разкри ново изследване на британски учени, цитирано от в. “Independent”. Проучването, ръководено от университетския преподавател Вайрен Суами, е първото по рода си.

 

Изследвани са 420 души на възраст от 20 до 78 години. Те са били запитани доколко са склонни да вярват в конспиративни теории като тази, че кацането на Луната през 1969 година всъщност не се е осъществило, или слуховете, че американското правителство е убило Мартин Лутър Кинг.


В течение на проучването са били измерени нивата на стрес при изследваните хора, тяхното общо душевно състояние и броят на стресовите им изживявания в последните шест месеца.

 

Било е установено, че независимо от различията в демографските характеристики при младите хора вероятността да повярват в конспирации е била много по-ниска. В същото време не е имало значителни различия в нагласите на жените и мъжете, или различните социални класи.

 

„Стресовите ситуации ни карат да мислим по-малко аналитично. Изживяването на стресиращо събитие може да провокира определени начини на мислене, включително и да ни накара да виждаме модели, които не съществуват”, коментира професор Суами.