Снимка: Тhinkstockphotos
Каква е тайната рецепта на бенедиктинския монах Пиер Периньон?
Легендата гласи, че на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон “открива” тайната за производството на шампанско. От тогава денят се счита за рожден ден на пенливата напитка, символизираща разкош и блясък, пише Vesti.bg.
Още през 1891 година с Мадридския договор названието „Шампан“е защитено и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Според легендите на смъртния си одър монахът продиктувал рецептата на своето откритие.
Сред правилата, които Дом Периньон извежда за производството на добро шампанско, най-важното е то да се прави от грозде пино ноар. То не трябва да е напълно узряло – не съвсем узрелите зърна дават вино, което е по-склонно да започне процеса на вторична ферментация.
Неговата рецепта повелява реколтата от предната есен да отлежава в бъчвите до късно лято и след това се бутилира, но преди това към всяка бутилка се добавя по лъжичка от вълшебната смес на бенедиктинския монах.
Към бутилка вино се добавя половин килограм захар, 5-6 костилки от праскови, смляна канела и мускатов орех. Сместа се разбърква и към нея се добавя половин литър коняк. Всичко това се кипва, прецежда и отново се оставя да заври.
Редактор:Последвайте ни