Добре е да се погрижим за имунната си система

Грипният сезон започна, а с него дойде и нов есенен вирус. Как да се предпазим от върлуващите инфекции с природни средства обясни в „На кафе” д-р Мария Папазова.

"Грипът отваря врата за бактериални инфекции. Голяма грешка е антибиотиците да се изписват профилактично, което се прави най-често. Стана така, че предизвикахме това, че човечеството е много по-застрашено от резистентността на микроорганизмите към антибиотиците. Вече е много трудно да се намери за бактериалното усложенине адекватен антибиотик”, обясни д-р Папазова.

Именно затова е добре да се погрижим за имунната си система. За огромна част от вирусните инфекции не съществува подходящо лечение. Решението е да се стимулират собствените защитни функции на организма.

По темата

Ледена терапия

Ледената терапия или пребиваването в ледена стая е много ефективно средство за закаляване. Подобна стая има в село Баня. Температурата в помещението за ледена терапия е около 0 градуса. За да я ползва обаче, много важно е човек да бъде напълно здрав. Преди влизане в нея тялото трябва да бъде силно затоплено, например в сауна или парна баня. Пребиваването в студена стая с цел подсилване на имунитета трябва да е за кратко време. Достатъчно е само да се обтрие тялото с лед или сняг. При ледената терапия студът „дава сигнал” на тялото да започне защитна реакция, която провокира имунен отговор, а той води до повишаване на лимфоцитите – клетките, които се борят с инфекциите.

Китайска медицина

Според китайската медицина упражненията, които правят гръбнака гъвкав, са много полезни за подсилване на имунната система. Ежедневното стимулиране на определени седем точки в предната горна част на тялото води до засилване на имунната система.

Бактериални лизати, коластра и бета глюкан

Те могат да подготвят имунитета ни за грипния сезон. Бактериалните лизати са разтвори, които съдържат безвредни части от инактивирани бактерии. Коластрата е първото мляко, което произвеждат бозайниците преди да тръгне кърмата. Тя е много по-богата на антитела и на протеини и с много по-ниско съдържание на мазнини. Коластрата е най-малко три пъти по-ефективна от противогрипната ваксина. Бета глюканите, извлечени от дрожди, укрепват и тонизират имунната система. Изследванията показват, че при комбинация от коластра, бета глюкани и бактериални лизати се засилва имунитетът и боледуването преминава по-леко и по-бързо.

Повече подробности гледайте във видеото.