Това е генерал-майор Андрей Боцев, който в момента е командир на Сухопътните войски

Правителството предложи нов началник на отбраната – генерал-майор Андрей Боцев. В момента той е командир на Сухопътните войски.

По темата

За да бъде назначен за началник на отбраната, Андрей Боцев трябва да бъде освободен от президента от настоящия си пост.  

Правителството избрало ген. Андрей Боцев измежду 7 други имена. Според кабинета той има професионализма, опита и военна кариер

След подадения рапорт за освобождаване от ген. Константин Попов, длъжността началник на отбраната се изпълняваше временно, до назначаването на титуляр, от вицеадмирал Емил Ефтимов.

Президентът Румен Радев отказа да съобщи дали ще утвърди смяната на началника на отбраната. Позицията му ще стане ясна, след като получи предложението на правителството. Но добави, че има пълно доверие в действията на кабинета „Герджиков”.

„Има служебно правителство, което съм назначил и на което имам доверие. Мисля, че към момента то се справя добре“, заяви държавният глава, в отговор на въпрос за предложението на служебното правителство за назначаване на генерал-майор Андрей Боцев за началник на отбраната.

Държавният глава подчерта, че това назначение не може да бъде повод за напрежение в Българската армия.

„България разполага с достойни генерали, професионалисти и мисля, че няма никакъв проблем с това назначаване“, добави президентът.

„Няма вечно абонирани за властта. Това е моята категорична позиция. Няма чистка в Министерството на отбраната“,  заяви Радев и припомни, че след напускането на поста от ген. Константин Попов до момента няма началник на отбраната, а временно изпълняваш тази длъжност. „Така че сега реално има назначаване на поста на генерал Боцев“, добави държавният глава.