Хроничните заболявания у нас се увеличават вследствие на мръсния въздух

КАТ да не регистрира коли, които не отговарят на екостандартите не само в София, но и в цялата страна. Идеята е на държавата, която обмисля как да купи газанализатори за всички пунктове на Пътна полиция в страната. Пилотно уредите вече работят в София. 

Няма да регистрират колите, които замърсяват въздуха над нормата

Освен на каналите за първа регистрация в КАТ, ще проверяват и автомобили на случаен принцип по столичните булеварди. Старите коли, както и тунингованите автомобили, ще са във фокуса на предстоящите проверки. 

ПО ПРАЗНИЦИТЕ: Защо отливът на коли не донесе по-чист въздух в София?

Всяка мярка от страна на държавата е крайно необходима, но тази няма да реши проблема. Повечето българи карат стари автомобили, които произвеждат голямо количество изгорели газове, които замърсяват въздуха. От друга страна, големите строежи и мръсните улици, които вдигат много прах – за тях никой не говори, а и те имат и своята роля в замърсяването”, коментира пред NOVA пулмологът д-р Петър Чипев.

Адекватни ли са мерките срещу замърсяването на въздуха?

Мръсният въздух влияе на хроничните болести. Най-често това е бронхиалната астма. Отразява се също и на сърдечно-съдовите заболявания, които са честа причина за смърт.

Най-уязвимите групи са възрастните хора над 65-годишна възраст, хронично болните, както и малките деца и бременните жени.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Блокада на столичен булевард (ВИДЕО)

Д-р Петър Чипев посъветва да се избягват големите булеварди, където има много трафик и въздухът е по-замърсен. Добре е да използваме повече градският транспорт и да караме велосипеди. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.