Иван Гешев разкри схемата за изнудване, която, по думите му, е използвала кметицата на „Младост”

Главният прокурор с остър тон към кабинета след ареста на кметицата на софийския район „Младост” Десислава Иванчева.

В същото време в кабинета на Иванчева беше направен втори оглед, а разследващите обявиха, че разполагат с видеозапис от момента на предаването на рекордния подкуп в столично заведение.

Цацаров се засегна от критиките за ареста на кметицата на „Младост”

Пред агенция „Фокус” Сотир Цацаров пита - дали изразената от вицепремиера Екатерина Захариева позиция, че при ареста на кметицата на „Младост” са „прехвърлени границите” е позиция на целия кабинет.

Главният прокурор допълва, че ако има граница, която не трябва да се преминава, очевидно е имало и пълно разминаване между  декларациите за борба с корупцията и действителните очаквания на властта.

Според Цацаров смущаващото се в случая е, че думите са изречени в Министерския съвет от вицепремиера по съдебната реформа. 

Шефът на новото антикорупционно звено допълва, че това е бил единственият законов начин да се извърши акцията.

Към момента официален коментар от кабинета- няма.  

В същото време днес имаше нови обиски в общината в Младост, а разследващите твърдят, че посредникът при предаването на подкупа е направил пълни самопризнания.

Спецпрокуратурата разказва как е бил предаден подкупът на Иванчева (ВИДЕО)

Пачки, увити в хартия, предадени на посредник в столично заведение. Случаят „Иванчева”. Доказателствата за най-големия хващан подкуп у нас били и със звук и с картина.

„Иззели сме камерите от заведението, целият този процес се следи със СРС. В тези записи има всичко това, което един прокурор може да мечтае и да иска”, заяви Иван Гешев, ръководителят на Специализираната прокуратура.

Следенето на Иванчева започнало миналата година, а сигналът бил подаден преди два месеца. След това рекетираният заел пари на службите, за да хванат кмета в крачка, защото държавата не разполагала с такива големи суми.

„В Европа имат фондове за такива случаи, които могат да се използват за такива случаи, за да не се налага да се водят мотивационни разговори с изнудваното лице, по този начин борба с корупцията не може да се води”, заяви Гешев.

Парите, инвестирани в спецакцията, са веществено доказателство. Предварително се обработват със специален химикал, който да отведе следите от банкнотите до човека, който ги е получил.

„Веществото се чисти трудно, остава дълго време. Може да остане до няколко денонощия. Един служител на пътна полиция му светна брадичката”, разказва криминалистът Иван Савов, обяснявайки, че полицаят потрил банкнотите в брадата си.

В случая с кмета на „Младост” и парите, и ръцете на Иванчева светнали. Затова теориите за подхвърляне не били адекватни, казват от прокуратурата.

„Аз не мога да им забранявам да измислят безкрайни версии, принципно и марсианци могат да са подхвърлили парите”, заяви Гешев.

Общинските съветници също получавали сигнали за забавяне на документи в „Младост”.

„Привидната некомпетентност на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева явно е била свързана с други интереси”, заяви Малина Едрева, общински съветник в Столичната община, ГЕРБ.

Според защитата на Десислава Иванчева прокуратурата нарушавала следствената тайна.

ВСИЧКО ЗА АРЕСТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.