Другите двама непълнолетни остават под надзора на Детска педагогическа стая

Двама от задържаните за опита за обир в Роженския манастир остават в ареста. Другите двама, които са непълнолетни, ще бъдат под надзора на Детска педагогическа стая. Пловдивският районен съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража” за адвоката Стефан Матеев, който се смята за инициатор на обира, както и за един от съучастниците му.

Делото за обира в Роженския манастир ще се гледа в Пловдив

Четиримата са обвинени в това, че на 18 септември са извършили грабеж в Роженския манастир. Адвокатът Матеев ще отговаря и за притежание на огнестрелно оръжие без разрешение. Газовият пистолет, трансформиран в боен, е открит в дома му. Съдът прецени, че има реална опасност Матеев да извърши престъпление.

Окръжната прокуратура: Крадците са търсили съкровище в Роженския манастир

За другия обвиняем, който остава зад решетките, съществува риск да се укрие, тъй като живее в чужбина. Задържаните непълнолетни са братя. Те са ученици и за тях съдът реши, че няма опасност да избягат от правосъдието.

Решението взе Районният съд в Пловдив, след като всички магистрати от съда в Сандански си направиха самоотвод. Причина за тях е факта, че сред задържаните по случая е и местен адвокат. Четиримата ще отговарят и за нападението над отец Теофил, върху когото е упражнено насилие.

ОБИР В ЦЪРКВА: Крадци вързаха свещеника на Роженския манастир

Предполага се, че обирът е планиран заради стара легенда, според която в манастира е заровено златно съкровище. Има повредени културни ценности след нападението в манастира. Това са установили експерти от Министерство на културата. Частично избит е прозоречен отвор в храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната му страна е била изписана и запазена в добро състояние до днес.

ОБИРЪТ В РОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР: Още двама задържани, разследването продължава (ВИДЕО)

Задържаните четирима души пристигнаха в съдебната зала под конвой и оковани с белезници. Според защитата 44-годишния юрист Стефан Митев не е бил в манастира в нощта на нападението. Според магистратите задържаният адвокат е дал пари на двамата задържани ученици от X и XII клас, за да участват в търсенето на съкровището.

Решението на магистратите може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.