Депутати и представители на правителството търсят начин за изизане от кризата

Британският премиер Тереза Мей призова политиците да работят заедно и да постигнат консенсус за план за излизането на страната от Европейския съюз. Вечерта в сряда правителството й оцеля при вот на недоверие в парламента.

Тереза Мей едва оцеля при вота на недоверие (ВИДЕО+СНИМКИ)

От днес започват разговори между депутати от различни партии и представители на правителството. Те ще търсят начин за изизане от кризата, в която страната изпадна след като парламентът отхвърли сделката за Brexit.

След победата на Тереза Мей при вота на недоверие с крехко мнозинство, 325 депутати гласуваха "за" нейното правителство срещу 306 "против. Сега се търси изход от Brexit парализата. Мей започва разговор с представители на всички парламентарно представени политически партии, като основна тема на разговор ще бъде резервният план "Б", който тя трябва да представи в понеделник пред долната камара на парламента. Лидерът на Лейбъристката партия постави условия, че ще се срещне с Тереза Мей, само ако сценарият Brexit бъде изключен от масата за преговори.

"В исторически вот през 2016 г., страната реши да напусне Европейския съюз. През 2017 г., 80% от хората гласуваха за партии, които обещаха да уважат този резултат. Сега, две години и половина по-късно е време да се обединим, да поставим националния интерес начело и да уважим резултата от референдума", каза британският премиер.

"Преди да има каквито и да е положителни дискусии, правителството трябва ясно да премахне, веднъж и завинаги възможността от катастрофа, ако излезем от Евросъюза без сделка и хаоса, който ще последва като резултат от това. Приканвам министър-председателя да потвърди, че правителството няма да подкрепя Brexit без сделка с ЕС", заяви лидерът на Лейбъристката партия - Джереми Корбън.

Резултатът след 48-часовите парламентарни битки в Лондон. За първи път Великобритания заговори сериозно за провеждане на втори референдум за Brexit. Почти е сигурно, че ще бъде изключен вариантът Brexit без сделка и че ще има отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено към момента за 29 март. Ако остане член на Евросъюза, трябва да проведе избори за Европарламент. 

Политически реакции в Европа след провала на Мей при вота на сделката за Brexit

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.