Петима са в ареста, един се издирва с международна заповед

Шестима души са обвинени за финансиране на терористи след акцията в петък, обявиха от прокуратурата. Става въпрос за петима сирийци и една българска гражданка.

Петима от обвинените са в ареста с прокурорска мярка от 72 часа, а следствието срещу един от тях се води задочно и е обявен за международно издирване. 

Повече от 25 млн. евро са били трансферирани през България по така наречения метод „Хауала”, а по този начин са финансирани терористични организации.  

Мащабна акция у нас: Арестуваха чужденци, превеждали пари на терористи (ВИДЕО)

Така от 43-ата задържани, в ареста остават 5-има души. Четирима мъже - всички от Сирия, и една жена. Пети мъж се издирва, той също е сириец, знае се, че е бил на територията на страната ни, а дали все още е тук - от прокуратурата на казват. Всички тези хора ще отговарят пред съда по две обвинения против републиката. Едното е, че са финансирали косвено терористична организация, а другото - че са участвали в група, която е имала за цел да извършва точно такива престъпления.

Мустафа Шихо абу Сиуар е на около 60 години, от Сирия. По наша, непотвърдена информация, именно той е на най-високото ниво в организираната престъпна група.

„Не е случаен. Според мен той трябва да има предишен опит в Сирия или Турция”, заяви д-р Мохд Абуаси - Център за Близкоизточни изследвания.

Дясната му ръка и едно ниво надолу в йерархията заема брат му Ибрахим. Двамата са в България от 90-те. От дълги години се занимавали с парични не банкови преводи по схемата „Хауала”. Със същата схема, по наша информация, работил и третият им брат  в Турция, както и съпругата на Мустафа в Швеция. Крайната цел била парите да стигнат на Запад, основно в Германия, за финансиране на терористични организации. 

„Тези пари отиват за бежанци на първо място, които трябва да участва в спяща клетка -  или да купува, или прави експлозиви. Тези пари са за тази задача”, смята д-р Абуаси.

Според него измежду 43-мата задържани, най-вероятно е имало и хора, които не са знаели откъде и накъде отиват парите. 

„Основната подбуда са парите. Във финансирането не е нужно да си член на ИД”, коментира Абуаси.

Хората на по-високите нива обаче - като двамата братя - нямало как да не знаят в какво са намесени. А иначе освен с незаконните  небанкови преводи, в страната ни двамата търгували  с авточасти.

По наша информация, още преди години Ибрахим и Мустафа наели помещение, в което продавали и складирали авточасти. Днес то е празно.

По информация на NOVA двамата са търгували и с коли. Изпращали ги за Сирия.  А според прокуратурата членовете на тази престъпна група са финансирали терористичните организации по два начина. Единият -  именно чрез изпращане на автомобили.

„Закупуване на автомобили и транспортирането им до Сирия за терористични организации. Над 100 са автомобилите”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Другият начин е по метода „Хауала”, като през страната ни са минали милиони евро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.