Тя ще изследва дълбините на Индийския океан

Научна експедиция "Нектън" отплава от Сейшелските острови с кораба "Оушън Зефир" под датски флаг, за да изследва морските дълбини около архипелага в Индийския океан, съобщи БТА.

Екипът се състои от 33-ма учени от британската независима научна организация "Нектън" , която сътрудничи с Оксфордския университет. Екипажът включва 18 души. Ще бъде изследвано морското дъно около Сейшелските острови, които се намират на около 1500 км източно от африканския бряг. Това е първият от 6 района, които мисията "Нектън" планира да изследва до края на 2022 г.

Факти за изследванията на Марс

Учените ще изучават животинския свят "в зоната на здрача" - на 30 метра под водата, където слънчевите лъчи рядко проникват. Експедицията е оборудвана с две пилотирани подводници и една с дистанционно управление. Екипът ще изследва организми и хабитати на дълбочина до 500 метра, а с помощта на сензори ще надникне и на дълбочина до 2000 метра.

Това, което става в морските дълбини, засяга живота на милиарди хора, които живеят по крайбрежието на Индийския океан. Повишаването на температурата на водата избелва коралите, като това е с потенциални вредни последствия за редица други водни организми.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.