"Трябва да престанем да реагираме само на ключови думи и да започнем да четем целите изречения", категоричен е вицепремиерът

„Никой не е коментирал идеята за нови данъци, нито за увеличението им. Трябва да престанем да реагираме само на ключови думи и да започнем да четем целите изречения, а ако може и целия текст. Иначе има опасност някой да остане с грешно впечатление”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Относно идеята всеки общински съвет да има правото да определи надбавка върху данъка върху доходите на физическите лица, Дончев коментира: „Това е идея отпреди 3 години. Имаше внесено подобно предложение в парламента, което обаче не получи подкрепа от народните представители”.

Ще бъде ли намалено ДДС върху лекарствата?

„Не е задължително да бъде надбавка. При данъка върху доходите на физическите лица, например, може да се намали ставката и тя да стане 8% или 6% и общините да имат право да определят надбавка, като горната граница бъде 10% процента”, посочи още той.

Вицепремиерът посочи, че делът на общинските приходи от БВП в България е малко над 2%. „Това е почти два пъти по-ниско от средноевропейското. Делът на общинските разходи, отнесен към БВП, е над 5%. Разликата се поема от държавата. Това не е съвсем справедливо”, категоричен е Дончев.

„Редно е да има по-пряка връзка между икономическата конюнктура в дадена община и това, което общинската администрация разпределя”, каза още той.

От днес общините използват уеднаквени заявления за 16 услуги

Относно изтичането на данни от НАП и блокирането на търговския регистър Дончев коментира: „Не мога да подценявам ситуацията. Това е изключително тежък пробив . Тези изтекли данни са тежък репутационен проблем. Имам готов отговор, че такива неща се случват, само че това не е нито успокоение, нито оправдание. Няма гаранция и че глобите ще се разминат на държавата ни”.

„Важните въпроси са как това се е случило и какво трябва да направим, за да не се случва втори път. Трябва да се изяснят и какви мотиви стоят зад тази случка. Практиката показва, че често подобни случаи имат различни мотиви”, посочи още вицепремиерът.

Започна одит на информационните системи на НАП

„Трябва да харчим повече пари за защита от кибер инциденти. Истината е, че в тази система държавата не е конкурентна като работодател”, каза Дончев.

Относно информацията, че новият шеф на ЕК Урсула фон ден Лайен иска и българска кандидатура за еврокомисар, Дончев заяви: „Мисля, че имаме чудесен кандидат за еврокомисар, който отговаря на профила и освен високи професионални качества е и от женски пол. Жените са модерни в последно време”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.