Австралиецът очаква да му бъде издаден временен паспорт

Джок Полфрийман остава в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци в очакване на временен паспорт поне до другата седмица.

Австралиецът беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Тъй като няма валидни документи за самоличност, Дирекция „Миграция” го отведе в Бусманци.

Полфрийман очаква посолството на Австралия в гръцката столица Атина да му издаде временен паспорт, за да бъде освободен.

Джок Полфрийман излезе предсрочно от Софийския затвор (ОБЗОР)

Развитието по този казус доведе до тежки критики към съдебния състав и отекна и в парламента.

„Това, че получава много критики от морална гледна точка е различен въпрос. Това е акт на съда, влязъл в сила и се изпълнява вече”, коментира адвокат Людмил Рангелов. „В мотивите на това определение има два много важни момента. И представителят на прокуратурата, и представителят на затворническата администрация енергично поддържат тезата, че не са налице условията за такова освобождаване. При обсъждането обаче на доказателствата, Апелативният съд не се е съгласил с първоинстанционния съд, че тези наказания, които са в едно по-старо време, имат някакво правно значение към момента, в който се разглежда искането за освобождаване”, обясни адвокат Рангелов. „Съдът винаги има избор, но така е преценил”.

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават клиента ми, защото се е поправил

Адвокатът обясни още, че след анализа на доказателствата, се прави извод, че са изчерпани възможностите в условията на затвора той повече да се превъзпитава.

„Съдът е стигнал до извода, че той е един завършено поправен човек”, обясни адвокат Рангелов.

Съдът обяви мотивите си за предсрочното освобождаване на Полфрийман

„В крайното решение на съда винаги има и нещо, което се нарича вътрешно убеждение. Това е неуловима величина”, обясни Людмил Рангелов.

Според него случаят се наблюдава и на дипломатическо ниво.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.