Акцията срещу групата беше проведена след разследване на NOVA

Общо 300 000 лв. са откраднали от жертвите си телефонните измамници от Ветово, които бяха задържани при спецакция след разследване на NOVA. Осем души са обвинените. 

След разследване на NOVA: Арести на "ало" измамници във Ветово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-често жертвите оставяли парите си в кошчета за боклук покрай големите молове в София. Измамените били заблуждавани, че помагат на полицията срещу „ало” мафията. Над 53 000 лева е дало 11-годишно дете. 

„В групата шест от лицата са от Ветово, тоест част от тях са въртачи или контролиращи мулета. Има и човек, който ги подпомага като логистик. Мулетата са реално 2 лица”, обясни Златна Падинкова от Главна дирекция „Национална полиция”.

Обвинените живеели във Ветово, Нова Загора и село Нови хан.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕТО НА NOVA: МВР и прокуратурата изнасят нови данни за „ало” измамниците

„Един от членовете на групата съхранява пари от престъпната дейност в жилището, обитавано от неговата баба. При претърсване в дома й бяха открити сумата от 7 000 лв., скрита в чорап в дамска чанта”, заяви Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Измамниците имали охолен начин на живот. Парите харчели по казина и ресторанти. От прокуратурата вече са възложили данъчна ревизия на всеки един от обвинените, а законни ли са къщите им ще проверява ДНСК.

„Те нямат трудов и осигурителен стаж. Това са лица с нисък образователен ценз. Парите от престъпната дейност членовете на организираната група влагали в луксозни автомобили, скъпи имоти, както и в закупуването на скъпи мебели”, обясни Сийка Милева.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Екип на NOVA откри тайник на „ало” измамници в Румъния (ВИДЕО)

Една от жертвите на бандата бил възрастен мъж от София, който се разделил със 130 000 лева и ценности.

„Убедили го да се настани в хотел с цел да го изолират и му обяснили, че операцията е много секретна и за целта трябва да се използват пароли. В резултат на това жертвата е изтеглил всичките си спестявания, които оставил на различни места в София”, обясни още Митева.

За да не ги проследят, членовете на бандата си разпределяли парите от измамите в Румъния. Случвало се заедно с тях до северната ни съседка да ходи и един от обвинените за убийството край Негован. Той бил съсед на едно от мулетата.

„Няма нито данни, нито доказателства за съпричастността на „ало” измамника към убийството в Негован. Но това не означава, че няма да се проверява всяка постъпила оперативна или друга информация”, заяви Митева.

От полицията отчитат спад на регистрираните телефонни измами през тази година. 

„За деветмесечието се отчита 40% намаление при регистрираните телефонни измами. 531 са регистрираните телефонни измами спрямо 888 за същия период миналата година”, поясни Златка Падинкова, началник на отдел „Измами” в ГДНП.

 92-ма са обвинените в „ало” измами от началото на годината до септември.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Екип на NOVA откри тайник на „ало” измамници в Румъния (ВИДЕО)

Част от арестуваните са герои от разследване на NOVA, което излъчихме миналата седмица. Тази неделя авторът му Тина Ивайлова ще покаже още ексклузивни кадри на телефонни измамници, обявени за международно издирване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.