Темата за партийните субсидии коментират Георги Харизанов и Росен Карадимов

Политическа интрига в Парламента. Продължават споровете за увеличените партийни субсидии, които скочиха от 1 на 8 лева на получен глас. ГЕРБ коментираха, че са гласували по настояване на “Патриотите”. Иначе имало риск да не бъде приет бюджетът.  “Патриотите” на свой ред заявиха, че не са рекетьори.

Партийната субсидия става 8 лева

ДПС отново обвиниха управляващите в договорки с БСП. Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията и върна дебата за парите на партиите.

“Като чух Цонев да говори за комунисти, антикомунисти и националист, който подкрепя брака, реших, че говори за правителство „Орешарски”, а той говорил за гласуването онази вечер”, заяви в ефира на „Събуди се” Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Втори ден спорове в парламента за партийните субсидии

„Пленарните заседания са прозрачен процес и лесно може да бъде проследено дали случайно от един момент съглашение, в което ГЕРБ не участва, започва да бойкотира гласуванията и едни около 30 параграфа от гласуването на бюджета не могат да бъдат гласувани и да се продължи напред. След което се прекъсва заседанието, на председателски съвет се дават въпросните предложения, след което се оказва, че вдигането на субсидията е единствено условие да се продължи напред. Това е лесно проверимо. Изключително лесно е да се установи дали е така. На следващата сутрин от ДПС да се представят целите в бяло е тяхно право. Те не са участвали в гласуването” , каза още той.

Депутатите оставиха партиите без субсидии (ОБЗОР)

„Два са безспорните факта. Първият е, че за първи път ДПС не държи ключа към каквото и да било мнозинство и остана в изолация. Странно беше, че още сутринта на този ден Карадайъ направи декларация, че има такава договорка между БСП и ГЕРБ. Абсурдно е да има такава договорка, още повее на такава тема. Да се говорят такива неща е политически несериозно”, смята  анализаторът Росен Карадимов.

„Трябва да гледаме ситуацията повече в дълбочина. Проблемът за субсидията е сериозен. Не мисля, че ГЕРБ губи от позицията, която е заела в момента. Дори не мога да си обясня, защо трябва да се обяснява толкова много. Политически, аз смятам, че това, което се случи, е разумно и правилно. То се случи без договорка, въз основа на фактите, които се развиха в рамките на този ден, и парламентът постигна един впечатляващ консенсус по този въпрос”, заяви той.

Още от разговора с Георги Харизанов и Росен Карадимов гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.