Той коментира и хазартния скандал

„Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко”. Това каза в ефира на „Здравей, България” председателят на КРИБ, ротационен председател на АОБР и собственик на „Нова Броудкастинг Груп” и „Лудогорец” Кирил Домусчиев.

 

 

Бизнесът иска сигурност и предвидимост за цената на тока

Той коментира високата цена на индустриалния ток. „Това е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика”, заяви Домусчиев. 

Бизнесът иска незабавни оставки заради скъпия ток

Той бе категоричен, че всичко това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ.

ЦЕНАТА НА ТОКА: Защо бизнесът иска сигурност и предвидимост?

Той определи ТЕЦ „Марица Изток 2” като съвременния „Кремиковци”. „Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. „Марици”-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ-Варна минава на газ”, каза още Домусчиев. И допълни, че служителите в мините в Маришкия басейн си плащали, за да бъдат назначени на работа, защото била "сладка". Освен това броят им бил 3-4 пъти по-голям от този в мини в други страни, като Гърция, например.

А по-късно през деня КНСБ и КТ „Подкрепа” призоваха работодателите към запазване на диалога. Според тях има видимо подобрение на пазарните условия при търговията с промишлен ток. Не са съгласни и с критиките към държавната „Марица - Изток 2”.

 

Той заяви, че представителите на бизнеса вече са получили покана за среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на „Марица Изток 2” с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители”, заяви Домусчиев.

Бизнесът: Търпението ни се изчерпва за ТЕЦ „Марица Изток 2“

Той подчерта, че бизнесът е твърдо „за” приемането на еврото и няма никакви опасения в това отношение. „За да бъдем европейци, трябва да приемем еврото. То ще ни донесе допълнителна стабилност и ще даде възможност и на бизнеса, и на хората да ползват по-евтини кредити”, каза още председателят на КРИБ.

ОКОНЧАТЕЛНО: Лотарията става държавна

Той коментира и хазартния скандал.

„NOVA има действащ договор с Националната лотария и ние го изпълняваме, докато промените в закона не бъдат обнародвани. Дългогодишното ни партньорство отива към своя край. Не смятам, че това ще се отрази негативно на телевизията. Нейният рейтинг се вдигна изключително много, което привлече много рекламодатели и ресурс. NOVA е добре финансово обезпечена”, увери Домусчиев.

Той каза още, че медията има сериозни амбиции за развитие, особено що се отнася до производството на българска продукция.

Домусчиев: С брат ми ще продължим с инвестициите в спорта

Домусчиев коментира и предстоящите двубои на „Лудогорец” срещу „Интер” в Лига Европа. „Парите не играят. Важно е отборът да е подготвен, да имаме и малко късмет и спортно щастие”, каза собственикът на клуба.

Целия разговор гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си