Засега в Силистра няма данни за граждани с признаци за зараза

Регионалната здравна инспекция в Силистра взима мерки за граничен контрол на граждани, връщащи се от страни с установени случаи на разпространение на коронавируса.

Това съобщи директорът на инспекцията д-р Теодора Начева, цитирана от БТА. Пряко участие на медицински кадри на ГКПП няма, но завръщащите се граждани трябва да попълват формуляри - анкетни карти. По този начин ще бъдат информирани регионалните здравни инспекции по места и личните лекари на пътуващите граждани за тяхното състояние и ако се налага, ще се осигурява 14-дневна карантина.

В инспекцията трябва да бъдат получени защитни облекла за лекарите, които ще работят със заболели граждани и да се закупят термометри за дистанционно измерване на температурата. Ако се налага, част от облеклата ще бъдат отделени и за лечебните заведения в Силистенско.  Засега в района няма данни за граждани с признаци за зараза.

В Пловдив изследват дете на година за коронавирус

В същото време стана ясно, че няма оплаквания от здравословни проблеми сред децата и учителите от СУ "Любен Каравелов" в Добрич, завърнали се преди дни от Италия.

Директорът на Регионалната здравна инспекция - РЗИ д-р Светла Ангелова заяви, че групата е под 14-дневна домашна карантина. Десет ученици и учители от училището са пребивавали в град Потенца, Южна Италия, по проект на програма "Еразъм".

В дните на карантината учителите са в домашен отпуск, каза началникът на Регионалния инспекторат на образованието Жоро Тошков. Той добави, че още една ученическа група - от професионалната гимназия по земеделие "Климент Тимирязев" в Каварна, се очаква да се завърне от Италия, където е на практика близо до Милано.

Властта с последни данни за коронавируса у нас

По думите му със съдействието на Министерството на образованието е уредено групата от 24 ученици и учители да се завърне по-рано от предвиденото - още на 1 март. Ако се открие нова възможност, групата може да отпътува и преди тази дата, каза началникът на инспектората.

С пристигането си в Каварна учениците и учителите също ще бъдат поставени под домашна карантина, заради разпространението в Италия на коронавируса.

Първи случай на коронавируса в Гърция

Епидемиологичната ситуация на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево" е спокойна. При продължаващите второ денонощие дежурства в разкрития там временен здравен пункт не са установени съмнителни случаи за зараза с коронавируса. Това съобщи на заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи към РЗИ-Хасково в областната администрация началникът на епидемиологичния контрол в инспекцията д-р Снежана Иванова.
Вече трети екип застъпва на дежурство заради ситуацията със заболяването COVID 19, поясни Иванова. Въпреки големия пътникопоток, по нейни думи хората реагират адекватно при прилагане на мерките за измерване на температурата или анкета за пътуването и личните данни. Основният поток на входа в България е на пасажери по дестинации от Турция за Сърбия, Румъния и България. До момента няма преминали лица, които идват от четирите определени като рискови държави Китай, Хонконг, Тайван и Италия, допълни д-р Иванова.

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Проследете как и къде се разпространява коронавирусът?

Пред присъстващите кметове на общини директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова препоръча да се избягват масови мероприятия, които водят до засилени контакти между големи групи хора.

15-годишно дете е настанено в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Хасково, като му е взета проба за коронавирус, информира директорът на лечебното заведение д-р Георги Гелов. Момчето е било на лагер в Холандия, но е имало контакт с връстници от Италия и е развило грипоподобна симптоматика. Мярката с карантината обаче е по-скоро превантивна, макар още да няма излезли резултати от изследването, посочи д-р Гелов.

Още държави в Европа регистрираха заразени с коронавирус

По думите му разполагащото сега със 17 легла инфекциозно отделение може да бъде разширено при необходимост с още 17 легла, а в епидемичен случай МБАЛ има капацитет да разкрие 129 допълнителни легла. Болницата разполага с целия набор предпазни средства за персонала, увери д-р Гелов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК