Икономистът се прибрал от Великобритания, след което сам си подписал декларация и се командировал в Разлог

Две обвинения бяха повдигнати на икономиста Владимир Каролев, научи NOVA.

Както се очакваше, едното е за неспазване на карантината. Другото е за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които поставя под съмнение мерките срещу COVID-19.

Каролев трябваше да е под домашна карантина в София, тъй като малко преди обявяването на извънредното положение на 13 март, се е върнал от Великобритания, но вчера беше задържан в Разлог.

Задържаха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината

На Каролев е на свобода срещу гаранция от 50 000 лв. 

Икономистът беше задържан във Второ районно в Благоевград и по-късно конвоиран до столицата. Преди дни той заяви във Facebook пост, че ще посети Пирин. Каролев описа и как е минал през КПП-тата на градовете. По-късно публикациите бяха изтрити от Facebook-а му, а той заяви, че ще съди България в Страсбург заради задържането.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Каролев сам си е подписал декларация и сам се е командировал в Разлог, без това да е било неотложно пътуване.

Финансистът обяснил, че пътува за „консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите”. От държавното обвинение обаче контрират, че комплексът си има действащ управител и така се оказва, че пътуването не е неотложно.

От прокуратурата посочват и публикациите на Каролев в социалните мрежи, от които ставало ясно, че финансистът е излизал от хотелския комплекс и е демонстрирал незачитане на правилата и мерките, които са издадени срещу разпространението на коронавируса.

Софийската районна прокуратура се е самосезирала именно след публикациите в социалните мрежи. Образувано е производство. СДВР ще трябва да провери дали и каква декларация е представил Каролев, както и как е обосновал пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.

Във вторник е направен опит за призоваване на финансиста на адресите му в София, но не е открит там. Служител на СДВР се е свързал с  него по мобилния телефон и е установил, че Каролев е в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това е  и причината да бъде задържан .

От Софийска районна прокуратура напомнят, че Владимир Каролев е публична личност, бивш столичен общински съветник, а като такъв трябва да дава пример за спазване на препоръките, издадени от здравните власти. Още по-укоримо е, че чрез социалните мрежи Каролев целенасочено е демонстрирал начина, по който е напуснал столицата, се казва в съобщението.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП