Още 18 положителни проби има днес

713 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са установени още 18 положителни проби, като 12 са в София, 1 в Пловдив, 2 в Смолян и 3 в Кюстендил. 209 души са болница, 29 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо 27 са децата и тийнейджърите с коронавирус, като 14 от тях са под 10-годишна възраст. Състоянието им е стабилно. 

37 от заразените са медицински лица. Сред тях са деветима души от екипа на столичната Спешна помощ. 

397 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 316 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 19; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 18; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 19; София – 427; Стара Загора – 23; Хасково – 8; Шумен – 4.

Общо починалите са 35. Средната им възраст е 64,8 г.

Още трима души с коронавирус у нас са починали, заразените вече са 695

За последното денонощие трима души не са успели да се преборят със заразата. Мъж на 86 години с бъбречна недостатъчност почина в болница „Пирогов”, а в Смолян двама души на 73 и 85-години с множество заболявания, загубиха битката за живот.

„Смъртността у нас в момента е 4,9%. В света се движи от 0,5% в Южна Корея, както беше съобщено, до 7% дори и повече в други държави”, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

2,8% е ръстът на заразените с COVID-19 за последното денонощие у нас. Плавно страната ни се приближава до пика на заразата.

„Това, че обявяваме по 20 човека означава, че се справяме добре. Математиците, които изчисляват прогнозите в тази посока, според тях, вече сме приблизително до пика, само, че пикът не е нещо, което да кажем днес сме в пика, а утре слизаме надолу”, обясни ген.-майор Мутафчийски.

Въпреки че броят на излекуваните от COVID-19 се увеличава, от Щаба предупредиха, че инфекцията може да се завърне и при преболедували.

„Това е голямото неразбиране тук, че като имам имуноглобулин G, значи, че аз съм изкарал вируса. Аз съм изкарал и нищо не ме лови. Да, обаче това не е доказано. Имахме дори изписани пациенти, които ги върнахме обратно в болница. Това са трима за ВМА”, заяви ген.-майор Мутафчийски.

Добрата новина е, че след Великден се очаква разхлабване на мерките. Постепенно болниците ще се върнат към обичайния си режим на работа. Здравното министерство вече съставя план за възобновяване на плановите операции, женските и детските консултации, както и имунизациите.

„Целият този контингент, който е пропуснал имунизация заради грипната епидемия. Никое дете няма да изпусне някаква имунизация, още повече, че всички препарати са налице за довършване на календара и това може да стартира веднага след празниците”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

74 000 души са били под карантина или все още са от началото на извънредното положение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!