Това ще се случи формално след 6 месеца

САЩ ще се оттеглят от договора "Открито небе". Споразумението, което влезе в сила през 2002 година, разрешава невъоържено наблюдение от въздуха над участващите в него 35 държави. Така те  могат открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите страни.

Вашингтон ще информира Москва за решението си в петък и формално ще се изтегли след 6 месеца. Руското външно министерство реагира, че решението буди съжаление и допълни, че администрацията на Тръмп работи в посока срещу споразуменията за контрол на въоръженията.

“Русия и ние създадохме много добри отношения. Както знаете, работихме заедно по петролния проблем. Мисля, че имаме много добри отношения с Русия. Но Русия не се придържа към споразумението, така че, след като те не се придържат, ние ще се изтеглим. Има шанс да постигнем ново споразумение или да направим нещо, за да оправим това”, коментира американският президент Доналд Тръмп.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си