Целта е да се ограничи разпространението на COVID-19

Обединеното кралство ще налага 14-дневна карантина на пътниците, пристигащи от чужбина, за да ограничи разпространението на COVID-19. Това обяви днес британският министър, отговарящ за Северна Ирландия, Брандън Луис, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

„Хората, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да останат под карантина, за да се „задържи” процентът на предаване на болестта”, посочи Луис пред телевизия Скай нюз.

ВЕЧЕ Е ФАКТ: Край на свободното придвижване към Великобритания

По-късно днес министърът на вътрешните работи Прити Пател ще даде на брифинг подробности за карантината, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от Ройтерс.

Според предварителна информация на Би Би Си ще има глоби за нарушаване на карантината в размер на 1 000 лири стерлинги.

От мярката ще бъдат освободени здравните работници и пътните превозвачи, както и пристигащите от Република Ирландия. За пристигащите от Франция няма да има изключения, както беше обявило по-рано правителството, посочва Би Би Си. От карантината няма да бъдат освободени и пътниците от страни с ниско равнище на предаване на заразата.

Централна Европа иска мини-Шенген с отворени граници

Мярката ще се преразглежда на всеки три седмици, уточни Брандън Луис, цитиран от Франс прес.

Той каза още, че постепенното разхлабване на ограниченията в Обединеното кралство би трябвало да започне на 1 юни, в случай че бъде постигнат напредък в борбата с епидемията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.