Проведе се годишна церемония в памет на близо 3000 загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ

Съединените щати отбелязаха 19-тата годишнина от атентатите срещу световния търговски център и Пентагона.  На 11 септември два самолета се врязаха в кулите- близнаци в Ню Йорк, а трети- в сградата на военното министерство.

Ужасът "11 септември" в СНИМКИ

С минута мълчание президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания почетоха жертвите на разбилия се в Пенсилвания пътнически самолет. Във възпоминателната служба В Ню Йорк бяха прочетени имената на загиналите. Вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му прочетоха строфи от библията.

Церемонията в памет на близо 3000 души, загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ, беше прекъсната от минута мълчание в точните моменти, когато джихадистите на „Ал Кайда” разбиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Музеят на жертвите на атаките беше отворен за първи път от началото на пандемията от COVID-19.

9/11: Нови разкрития

Почти две десетилетия след нападенията 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо напомни на жителите, че тяхната устойчивост вероятно отново ще бъде подложена на изпитание заради социалните и икономически последици от пандемията.

Водачът на „Ал Кайда” призова на 18-ата годишнина от 11 септември за атаки срещу Запада

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, известен със своята неизчерпаема енергия, сега е изправен пред редица проблеми. Някои от тях произтичат директно от пандемията на коронавируса: почти всички служители в офиси – т. нар. „бели якички”, работят от домовете си от март насам. Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди малки магазини и ресторанти без клиенти.

Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, ако се съди по броя на заявилите намерение да гласуват по пощата за президентските избори през ноември.

Сянката на страшна болест тегне след атентатите на 11 септември

Умножава се и броят на бездомните хора след затварянето на множество приюти заради противоепидемичните мерки.

Убийствата и стрелбите през август тази година са се увеличили съответно с 47% и 166% в сравнение със същия период на 2019 г.

Макар да е все още далеч под ендемичните нива на престъпност през 70-те и 80-те години, Голямата ябълка се върна към нивата на престъпност от 2012 г., пише „Ню Йорк Таймс”.

Откриха нов мемориал на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк (СНИМКИ)

Въпреки че градът показва признаци на възстановяване от COVID-кризата, вероятно ще са му нужни около три години, за да стъпи на крака напълно, сочат прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими имоти тук, настоява, че нарастването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на лидерите му. Преди дни той за пореден път обвини кмета и губернатора, че "унищожават" града.

Тръмп: Ще засилим сраженията с талибаните (ВИДЕО+СНИМКИ)

Властите в Ню Йорк на свой ред оспориха отказа на Тръмп да освободи милиарди от спешните федерални фондове, за да помогне на града да премине през най-тежката криза в новата му история.

"Тръмп активно се опитва да убие Ню Йорк. Това е лично. Мисля, че е на психологическа основа", каза Куомо. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.