Какви са настроенията на Стария континент

Теории на конспирацията, истории за нов световен ред, 5G технологии, биологично оръжие и Бил Гейтс. Спорно е дали кризата с COVID-19 нанесе по-тежки поражения върху физиката или психиката на човека. Трудните последни месеци развихриха въображението на мнозина и поставиха въпроса дали преди ваксината срещу коронавируса човечеството не се нужда повече от ваксина срещу страха от него.

„Пандемията събуди конспиративните вярвания, които засягат масово, а не само определени групи хора. И докато половината от населението не мисли за конспирации, то една четвърт от хората имат твърди конспиративни убеждения и вярват в тях в много висока степен. Конспиративните теории не са новост, обясняват специалисти. Съществуват от векове, а технологичното общество днес им проправя по-лесен път до големи групи от хора“, казва проф. Даниел Фрийман, клиничен психолог от университета в Оксфорд.

„Слуховете и неверните информации по време на пандемия не са нещо ново. Всъщност са естествен човешки порив. Онлайн пространството осигурява наистина плодородна среда за различни теории на конспирацията, съществували и при предишни пандемии. Забелязваме и общите убеждения срещу ваксините, които цикрулират в пространството от десетилетия“, смята Том Филипс  - редактор.

На старта на имунизационните програми срещу COVID -19 специалисти отчитат нарастващо недоверие към разработените ваксини. Мнозина изразяват безпокойство от скоростта, с която компаниите създадоха панацеята, а други се страхуват от възможните странични ефекти.

И докато тези притеснения изглеждат рационални, то не лисват привърженици на крайните теории, според които пандемията е измислена от правителствата за да контролират хората, а Бил Гейтс използва ваксините, за да вмъкне проследими микрочипове у населението.

Според професор Фрийман от университета в Оксфорд конспиративното мислене може да бъде пагубно.

„Знаете ли, правя изследвания в тази област от дълго време и съм шокиран от големия процент хора с крайни или необосновани идеи. И това не е никак безобидно. Притеснително е ! Мисля, че конспиративното мислене може да бъде пагубно. И е време всички ние да се обединим срещу тези вярвания, които ни разделят“, казва той.

„Темата на NOVA” в аванс: Българската ваксина срещу COVID-19

Великобритания е страната в Европа с най-висок процент население, поддръжник на имунизацията срещу COVID-19. Проучване направено за Световния икономически център показва, че 85 % хората на Острова са готови да се ваксинират. Това обаче не попречи на антиваксъри и противници на мерките в страната да напомнят за себе си.

Статистически данни показват, че най-високо доверие към ваксината срещу COVID-19 имат в Китай – 97% от населението декларира желание да се имунизира. Почти толкова висок е и процентът на хората в Бразилия, Австралия и Индия, готови да го направят. И докато Съединените щати се намират по средата с 67%, то на противоположния полюс са Франция, Полша, Унгария и Русия, където половината от гражданите заявяват, че няма си поставят ваксина.

Във Франция всеки втори жител на страната декларира отказ да се ваксинира срещу COVID-19. Един от трима французи смята, че ваксините срещу вируса не са безопасни, а едва 10 % от анкетираните заявяват, че ще поставят имунизация на децата си. Специалисти анализират, че високият процент на хора във Франция отказващи ваксина се дължи на доверието във здравната система, която ще се погрижи за тях в случай на заразяване.

И докато светът се разделя между дискусии “за”  и  “против” ваксината срещу COVID-19, то Великобритания даде зелена светлина за старт на масова ваксинация, а 90-годишната Маргарет Кийнън от Ковънтри влезе в историята като първият човек в света ваксинират с препарата на на Pfizer / BioNtech извън клиничните изпитания.

„Мислех, че никога няма да дочакам тази ваксина. Не мога да повярвам, че съм първият пациент, но съм доволна, че се ваксинирах. Надявам се моят пример да накара още и още хора да си я поставят. Така ще можем да се отървем от този ужасен вирус“, казва Кийнън.

Само два дни след като като хиляди в Обединеното кралство получиха ваксина като предколеден подарък, здравните власти на Острова предупредиха хората с алергии да не се ваксинират с препарата на Pfizer / BioNTech. Алармата се задейства след като двама служители от Националната здравна служба, с тежки алергии, развили симптоми на анафилактични реакции след получаване на ваксината.

„Разбрах за отделните случаи, в които хора, склонни към алергични реакции, са получили усложнения след ваксинацията. Въпреки че проведохме общо над 74 000 теста по време на пробния период, остава малкия риск от това да се появят нови реакции при някои хора. Ще ви кажа защо – когато самата ваксина влезе в действие – все пак говорим за милиони и милиони души, които ще я използват. И тогава е възможно да се появят някои нови проблеми. Но нека го кажа така : Ако аз бях човек, склонен към проявата на нежелани алергични реакции, просто бих подходил по-внимателно към ваксинацията и бих бил в готовност да третирам по подходящия начин евентуална алергична реакция“, казва д-р Антъни Фаучи директор на Националния институт по инфекциозни болести в САЩ.

В много страни по света медиците и хората над 80 години са първите, които ще се възползват от имунизация срещу коронавируса. В очакване на панацеята много възрастни хора ще посрещнат предстоящите празници в самота. За позволят на топлината и любовта да докоснат най-уязвимите, дом за стари хора във Франция създаде балон на прегръдката.

„Това носи комфорт и утеха. Хората виждаха близките си през плексиглас или камера, но им липсваше истинския контакт. Така те получават много любов“, казва Стефани Лоазо – медицинска сестра.

Ваксинационните програми в Европа стартират през януари и ще се извършват поетапно.

„Да приемем, че ваксинираме 75-80 процента от населението. Вярвам, че ако го направим достатъчно ефективно през второто тримесечие на 2021 г, то до края на лятото можем да имаме достатъчно стаден имунитет, който да предпази обществото и до края на новата година да се доближим до нормалността, която изгубихме“, казва още д-р Фаучи.

Световната здравна организация изчислява 65-70 % обхват на ваксината като необходимост за постигане на имунитет на населението, въпреки, че идеята за стадния имунитет предполага, че имунизацията предотвратява предаването, а не самата болест.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща