Матарела от вчера води консултации с политическите сили в Италия

Лидерът на италианската националистическа партия Лига Матео Салвини, който е и лидер на дясноцентристко опозиция в Италия, призова днес президентът Серджо Матарела да разреши настоящата правителствена криза, като връчи мандат за съставяне на дясноцентристко правителство или като насрочи предсрочни избори, предаде АНСА.

Италианският президент започна консултации за ново правителство

Матарела от вчера води консултации с политическите сили в Италия в опит за намери изход от ситуацията.

Салвини каза, че има доверие в Матарела и че той няма да се бави дълго с намиране на изход от кризата, защото Италия не го заслужава.

Същевременно допитване, публикувано днес, показва, че италианците имат най-голямо доверие в Джузепе Конте, който подаде оставка като премиер по-рано тази седмица. Рейтингът му според допитването на института Иксе е 52 процента, предаде Франс прес.

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка

На второ място е лидерката на крайнодясната партия Италиански братя Джорджа Мелони с 35 процента, следвана от Матео Салвини с 31 процента, Силвио Берлускони, лидер на Форца Италия, който е с 26 процента и накрая с 10 процента от Матео Ренци, лидер на Италия Вива, която се изтегли от кабинета на Конте и предизвика настоящата криза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА