Премиерът на Великобритания призова за край на насилието

Безредици и насилие в северна Ирландия. Демонстранти блокираха улицата в Белфаст, която  разделя кварталите на лоялисти и националисти. Протестиращите нападнаха полицаи, а маскирани младежи откраднаха автобус и го подпалиха.

Маскирани демонстранти от про-британската част на Белфаст са атакували полицейски служители с камъни и коктейли „Молотов”. Нападнати били и журналисти.

Насилието избухва на фона на нарастващото притеснение сред про-британски настроените граждани за търговските бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство след Brexit.

Трета нощ на сблъсъци в Ирландия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лоялните на короната се противопоставиха на решение на полицията да не търси отговорност от ирландските националисти за голямо погребение в нарушение на мерките срещу COVID-19.

“Сцените, които видяхме през последната нощ и няколко предишни в различни части на Северна Ирландия са тотално неприемливи. Не може да има място в нашето общество за насилие и то трябва да спре”, заяви Арлен Фостър, първи министър на Северна Ирландия.

От своя страна националистите от „Шин Фейн” обвиниха юнионистите, че се противопоставят на търговските споразумение и поискаха оставката на началника на полицията.

„Като политически лидери, ние трябва да сме обединени,. Призоваваме всички да се въздържат от заплахи и насилие. Само чрез демократична политика можем да разрешим проблемите си  заедно. Призовавам младите хора да не участват в насилие и да проявяват сдържаност”, посочи Мишел О'нийл, лидер на „Шин Фейн”.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е дълбоко обезпокоен от случващото се. В акаунта си в Twitter той написа, че начинът, за уреждане на различията е чрез диалог, а не чрез насилие и криминални прояви.