Според председателя на НП на Студентските съвети Даниел Парушев 80% ще останат в онлайн среда на обучение

След дълги спорове всички студенти влизат отново във вузовете. Ще гарантира ли влизането в последната минута едно по-добро висше образование или ще се случи по-неприятното – разпространение на COVID-19?

"Искането за връщането на студентите в учебните заведения е важно и бе прието, но ректорите ще взимат индивидуално решение. Някои няма да се върнат, защото вече са в сесия, други са пред изпитите и много са се адаптирали към онлайн обучение. Всяко едно висше учебно заведение е специфично и ще си вземе решението", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Даниел Парушев, председател на НП на Студентските съвети.

Той допълни, че се очаква 80% да останат в онлайн среда на обучение, а в момента студентскта общност е разделена за връщане в този момент, защото годината завършва, някои са напуснали общежития и се готвят за изпити от родните си места.

Даниел Парушев смята, че и дума не може да става за нулева година, защото студентите са показали, че могат да се справят в тази среда.

В предаването д-р Момчил Баев, експерт по обществено здраве, заяви, че връщането на студентите за присъствено обучение в края на учебната година е абсолютно излишно, като изключи от това число практическите и медицинските специалности, които се нуждаят от практика, защо е едно от най-важните неща в обучението им.

Според специалиста независимостта на висшите учебни заведения в ситуация на пандемия е била малко криворазбрана и в някои от тях мерките не са се спазвали стриктно, защото ректори са се позовавали на автономност.

За него, ако здравето е приоритет, тази учебна година трябва да приключи в онлайн вариант, като посочи, че по света заболелите в университетите са много и дори в момента те не намаляват, което трябва да се вземе под внимание у нас.

Но д-р Баев е убеден, че спиране на ученици и студенти от обучение за година или повече би имало много негативен ефект и винаги е по-добре да се търси златна среда, а не да се прилагат крайни мерки.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.