В звукозаписа, направен от родители, се чуват обиди, отправени към 2-годишни деца

Прокуратурата се самосезира след репортажа на NOVA за крясъци и шамари в детска ясла в София. Столичната полиция ще разпитва служителите от аудиозаписите с вербална агресия към 2-годишни деца. А родители ни показаха още записи, някои от тях от преди 4 години.

Лошото отношение и обидите към децата са записвани в продължение на седмица.

КРЯСЪЦИ И ШАМАРИ В ЯСЛА: Какво ще последва?

„Кошмарът, който един родител изпитва, оставяйки си детето тук, в "яслите на ужасите", е огромен”, споделя Стойка Стефанова. Тя вече е подала два сигнала до институциите. Причината - още от първия ден в яслата става свидетел на крясъци.

„Имаше някакъв зверски, махленски, като на битака, скандал между персонала. И моето дете в продължение на 3 месеца казваше, че го е страх”, споделя тя.

През 2017 година друга майка снима видео пред входа на яслата, в което персоналът говори на висок тон. През 2020 г. родител пише сигнал за насилие до Столичната община. Причината - детето разказало , че „госпожата го чука с пръсти по главата”.

„Хайде, бе, смотльо!”: Запис показва как възпитателки тормозят 2-годишни деца (ВИДЕО)

От прокуратурата се самосезираха по случая. И разпоредиха на СДВР да установи - кои са хората зад гласовете в записите. Ако установят нарушения, ще бъде образувано наказателно производство. 

 

 

„Винаги нещо може да се случи, но да не е до такава степен, че да нарушава психиката на децата. За мен това, което чух, е недопустимо”, категорична бе директорката на яслата Ценка Бойкова.

Проверката на прокуратурата може да продължи най-много до 4 месеца. До тогава трябва да стане ясно дали някой от персонала е превишил правомощията си и е извършил престъпление. Докато чакаме - две от служителките вече са уволнени, а една медицинска сестра е наказана дисциплинарно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.