Идеята е санкцията да важи в дните със замърсяване на въздуха над нормата

Солени глоби до 1000 лева за шофьорите, които влизат в центъра на София с по-стар автомобил. Идеята е санкцията да важи в дните със замърсяване на въздуха над нормата.

Ангел кара автомобил, произведен през 1997 година. Ако бъде засечен от камера в нискоемисионна зона в София, глобата за собственика се планира да бъде между 50 и 500 лева. Защото колата е частна.

Собственикът на 24-годишната кола е в центъра почти всеки ден.

„Чакам дъщеря ми и жена ми от училище. Иначе ми излиза много по-скъпо. Така ми излиза 20 лева на седмица”, обяснява Ангел.

Ако превозното средство е на фирма, санкцията може да стигне до 1000 лева. В тази група попада и Ивайло, който е търговски представител зад волана на служебен автомобил.

„Ме е моя колата, служебна е. Даже не знам дали има катализатор, дали замърсява въздуха”, признава Ивайло.

Освен какви ще са санкциите, в проектонаредбата е разписано и кои ще са нискоемисионните зони. Едната е идеалният център на София, а другата – в периферията до Южния парк. Първоначално в тях няма да се допускат само автомобилите със стикер от първа еко категория.

„Като първи сезон, като първа мярка, като стартирането на работата на тези групи, може би разумът говори, че трябва да се започне с, естествено, с най–ниската и най-замърсяващите автомобили”, обясни Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет.

Над 180 камери ще следят кой влиза и излиза от зоните за чист въздух. Информацията ще постъпва в Центъра за управление на трафика. Служителите ще проверяват всеки автомобил, засечен в центъра, от коя еко категория е. Ако не отговаря на изискванията, ще следват и санкциите.

Фактически налагането на глоби ще е възможно от юли 2022-ва година. А до тогава Ангел и семейството му се надяват да намерят изход от ситуацията със старата си кола.

„До една година най-много съм я сменил. Нямам пари за глоби. Предпочитам да ги дам за по-нова кола”, заявява Ангел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.