Масачузетския технологичен институт подготвя мисия

Екип на Масачузетския технологичен институт е завършил подготвителната фаза на мисията Venus Life Finder, чиято основна цел ще бъде за търси живот на Венера, съобщава сайтът на учебното заведение.

Учените възнамеряват да изследват необясними химически аномалии в атмосферата на планетата. Така по-рано на Венера беше забелязан загадъчен абсорбатор на ултравиолетова радиация. В допълнение предишни мисии са идентифицирали признаци на кислород, серен оксид и вода, възможно присъствие на фосфин и амоняк и неизвестни облачни частици.
Тези аномалии се запазват с десетилетия. Според учените те могат да показват съществуването на някаква форма на живот или неизвестни химични процеси, които заслужава да бъдат изследвани.

Мисията на Масачузетския технологичен институт ще продължи прякото изследване на облачния слой на Венера, прекъснато преди близо 40 години, използвайки най-съвременна технология. Venus Life Finder включва изпращането на три сонди през следващите десет години. Стартът на първата от тях е планиран за май 2023 г.

Русия и НАСА в съвместна мисия на Венера

Апаратът ще бъде оборудван с автофлуоресцентен нефелометър, който ще сканира атмосферата на Венера. В този случай органичните или сложни молекули ще започнат да флуоресцират, благодарение на което изследователите ще могат лесно да ги открият. Устройството също така ще може да определя формата на капчиците, а по нея и техния химичен състав.

Учените отбелязват, че атмосферата на Венера представлява изключително негостоприемна среда. Следователно приборът ще работи не повече от три минути, преди отровните газове да го унищожат, но дори тези данни ще бъдат достатъчни за научен анализ.

Руска ракета с японски милиардер на борда се скачи с МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Втората мисия е насрочена за 2026 г., когато учените ще изпратят балон към Венера, който ще витае над повърхността на височина от 52 километра. Третата мисия, планирана за 2029 г., включва опит да бъдат взети част от атмосферните газове и да бъдат върнати на Земята.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА