Вижте доводите на здравните власти

Гърция с невиждан брой новозаразени с COVID-19. Над 21 хиляди за един ден е над два пъти повече от досегашния рекорд в страната. Междувременно там намалиха срока на карантината. По примера на Съединените щати, хората без или с леки симптоми ще се изолират за 5 дни, вместо досегашните 10. Намаляването на срока на карантината първо въведоха американците. За него има две причини. Едната е да се избегне блокаж на икономиката заради огромния брой хора, които трябва да са в изолация след положителна проба или контакти със заразен.

"Искаме да върнем хората на работните им места. Особено тези с ключови професии. За да може обществото да работи нормално. Решението ни е благоразумно. Обмислихме го внимателно", заяви Антъни Фаучи, главен инфекционист на САЩ.

Китай с рекорден брой заразени с COVID-19 от четири месеца

Втората причина за намаляването на срока на карантината на 5 дни е оценката, че носителите на вируса са най-силно заразни 2 дни преди да се появят симптомите и 3 дни след това. Въпреки новите препоръки, съветите към хората остават същите, с оглед предстоящата новогодишна вечер.

"Ако сте ваксиниран или с трета доза и празнувате у дома, е едно. Но новогодишно парти, с 50-60 човека, чийто статус ви е неизвестен - силно препоръчвам да го пропуснете тази година. Ще има други поводи за тържества", посочи Фаучи.

Междувременно в Китай се борят с най-голямото огнище на коронавируса от заразата в Ухан. Вече няколко дни 13-милионната провинциална столица Сиан е под карантина. Беше тествано цялото население.

Три дни по-малко карантина в Англия след два отрицателни теста

"От 21-ви декември се проведоха няколко кръга на масово тестване. Бяха открити нови, неизвестни досега случаи", заяви Вей Сяоли, зам.-директор на регионалния център за борба със заразите.

30 хиляди души са изолирани в хотели и ще стоят под карантина. Бяха изпратени военни подразделения, които да следят за спазването на карантината и да помагат за дезинфекцията. Властите се опитват да третират с дезинфектант практически целия град. Камиони обеззаразяват улиците, а специални екипи обикалят гари, спирки и други обществени места.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова