Болницата е платила рекордна сметка за ток през декември

УМБАЛ „Александровска" започна сливане на клиники в опит да изчисти част от натрупаните задължения. От лечебното заведение увериха, че това няма да се отрази негативно на лечението на пациентите. Преструктурирането и оптимизацията на разходите са част от спасителния план на болницата.

От края на миналата година, вместо  една, проф. Емил Паскалев оглавява  трири слети клиники в „Александровска" - по нефрология, трансплантация и диализно лечение. Целта - да се намалят разходите в тях. „Тази структурна промяна сама по себе си води до намаляване на разходите, защото администрацията намалява три пъти, като лечението става в една обединена клиника по най-лесния начин”, коментира тя.

Болници изнемогват заради солените сметки за ток (ОБЗОР)

Според медика така лечението е дори по-ефективно, защото намалява бюрокрацията. Освен това, сега пациентите ще бъдат пренасочвани по-лесно към други специалисти, когато вече са част от същото звено.

След сливането, към екипа му се присъединява и д-р Светлана Славова, която до този момент работи в една от съседните клиники.„След сливането останах тук. За мен работата е една и съща - има пациент, който трябва да бъде прегледан и да му се назначи терапия”, казва тя.

Всичко това е заради оптимизация на разходите. От ръководството признаха, че дължат близо 35 милиона лева към фирми-доставчици. За момента обаче няма спрени доставки, тъй като всички се съгласили на още една отсрочка за плащанията. А следващият етап на спасителния план включва вече одобрен от българска банка 6-годишен заем точно в размера на дълговете – 35 милиона лева. „В момента, в който бъде усвоен кредитът, евентуално, на практика просрочените задължения ще бъдат погасени изцяло със сумата от кредита”, заяви д-р Атанас Атанасов.

Дали ще могат да го изтеглят, зависи от това дали от здравното министерство като принципал, ще дадат разрешение.

Лекари от "Александровска" болница пред гладна стачка

След запитване от NOVA от там заявиха, че докато чакат решение, от болницата са изправени пред нови затруднения.

Най-голямата спънка пред оздравителния план на УМБАЛ „Александровска” в настоящия момент остава високата цена на тока. Разликата в сметката декември 2020 г., спрямо декември 2021 г. година е 3 пъти нагоре или – с близо 200 хиляди лева по-висока.

„Няма опасност да се стигне до режим на тока”, посочи д-р Атанас Атанасов.

Междувременно, от болницата се похвалиха - за първи път от 10 години насам, по предварителни разчети, през декември излизат на печалба.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.