Според математика в момента сме в пика на петата вълна от COVID-19

„В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците. Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица. Следващият проблем е, че заетостта на интензивните легла расте. Болниците обаче имат още свободен капацитет”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът професор Николай Витанов.

Проблемът според него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има персонал, който да ги обслужва. „Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60 процента. Мисля, че следващата седмица, нещата ще тръгнат в по-добра посока”.

По думите му към момента няма област, която да приближава зона 4 спрямо класификатора на Министерство на задравеопазването.

„По мое мнение процентът на починалите пациенти, хоспитализирани с COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност. И именно това е причината от самото начало на епидемията да се обръща голямо внимание на този епидемичен процес”.  Така бившият директор на УМБАЛ "ПИРОГОВ" д-р Спас Спасков коментира в студиото на „Здравей, България”, анализа „Индекс на болниците”, който показва, че 18,3 процента е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 за миналата година.

„COVID е опасна болест, аз винаги съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, посочи от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се обединиха около тезата, че освен смъртността на заболелите с COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния й изход.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.