Ще трябва да се направи анализ, обяви вицепремиерът

Подпорната стена на плаж „Алепу” може да не бъде съборена, а просто зарита. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и министър по околната среда Борислав Сандов.

„Ще трябва да се направи анализ. Според мен трябва да се рекултивира и да се възстанови доколкото е възможно природната зона там”, каза Сандов.

„Представете си как бива зарината - така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите”, каза Сандов.

Той обясни, че каквото и да се реши, всичко ще се плати от този, който е извършил нарушението. „Ако се окаже в съда, че държавата е подвела собственика, тогава държавата ще плати”, каза Сандов.

Относно магистрала „Хемус”, Сандов каза, че минава в следващия програмен период, ако искаме да се строи с европейски средства. „Би трябвало да е готова в рамките на следващия програмен период 2021-2027 година”, каза Сандов. „Оперативната програма дава 3 години допълнителен срок за изпълнение на проекти, така че най-късно до края на десетилетието”, каза Сандов.

Относно АЕЦ „Белене” той каза, че ще се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности.

„Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката”, каза Сандов.

Относно въглищните централи Сандов каза, че с ЕК се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”.

„Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, каза Сандов.

 

 

Освен това се планира национална кампания за залесяване. „Целта е 100 милиона дървета до 2030 година. Има осигурено финансиране за началото на тази кампания”, каза Сандов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.