От посолството нямат условия да ни настанят и отказват да го направят, заяви Николай Иванов

"Информацията за евакуация от Киев е оскъдна. "Казват ни, че сме записани в списък, да чакаме. Няма информация за евакуация от Киев. От посолството нямат условия да ни настанят и отказват да го направят". Това заяви Николай Иванов, българин, живеещ в Киев.

Той разказва и за взривовете вчера. "Събудихме се в 4:20 от взривове на крилати ракети, атакуващи военни обекти. В 5:30 беше свален руски дрон, но падайки той е нанесъл щети на жилищна сграда", обясни Иванов. 

От своя страна Диана Радославова, експерт по международно право посочи, че България би трябвало да е подготвена да посрещне бежанци от Украйна. Според нея за първи път си даваме сметка какво значи да търсиш закрила от война. 

По думите й е еднозначно и безспорно, че има нарушени международни договорености по отношение на суверенитета на демократична държава. Въпросът е как Западът реагира на това, което се случва.

Митко Димитров, началник на пресцентъра на МВнР отговори на тези информации. „Външно министерство прави всичко необходимо, за да изведем българите от Киев. Консулът ни там издава български документи за самоличност. Прозвъняват се по предварителни списъци и ги информират в колко часа ще бъде организиран пункт и откъде ще се тръгва. За Киев пътуват 4 автобуса, които се очаква да вземат около 300 души от там. Намират се на 300 км от границата. Днес от Одеса тръгват и три автобуса със 130 души”, разкри той.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова