Това ще бъде втората световна среща от началото на пандемията

Белият дом съобщи, че на 12 май ще се проведе световна среща на високо равнище, на която ще се обсъди прекратяването на кризата с COVID-19 и ще се планират бъдещи сътресения.

Виртуалната среща ще бъде съпредседателствана от Съединените щати, както и от настоящия председател на Г-7 Германия, председателя на Г-20 Индонезия, председателя на Африканския съюз Сенегал и Белиз - настоящ председател на Карибската група КАРИКОМ.

Китай продължава да регистрира по над 20 000 случая на COVID-19 на ден

„Срещата на върха ще удвои колективните ни усилия за прекратяване на острата фаза на пандемията COVID-19 и за подготовка за бъдещи заплахи за здравето", заявиха страните в съвместно изявление.

Това ще бъде втората световна среща за пандемията, която през двете години от началото на разпространението си причини смъртта на повече от 6 милиона души и предизвика дълбоки сътресения във водещите икономики и търговски модели.

Джо Байдън беше домакин на подобна среща на върха през септември миналата година, на която призова партньорите да увеличат количеството ваксини и да гарантират, че до септември тази година 70% от населението на всяка държава ще бъде ваксинирана.

Въпреки че смъртността в световен мащаб рязко намалява, вирусът продължава да се разпространява, което пречи на много водещи държави да отменят напълно ограниченията, а Шанхай в Китай е в разгара на драконовско блокиране.

Сблъсъци в Шанхай заради COVID политиката на правителството

„В навечерието на срещата на върха на 12 май призоваваме световните лидери, членовете на гражданското общество, неправителствените организации, филантропите и частния сектор да поемат нови ангажименти и да предложат решения за ваксиниране на света, за спасяване на животи сега и за изграждане на по-добра здравна сигурност - за всички и навсякъде", се казва в съвместното изявление на домакините на срещата.

„Появата и разпространението на нови варианти като Омикрон засилиха необходимостта от стратегия, насочена към контролиране на COVID-19 в световен мащаб", се казва още в него.

И макар че последните варианти са по-малко смъртоносни, в изявлението от срещата на върха се подчертава, че трябва да се съсредоточи вниманието върху това да се попречи на подобни бъдещи катастрофи да изненадат света.

„Знаем, че трябва да се подготвим сега, за да изградим, поддържаме и финансираме глобалния капацитет, от който се нуждаем, не само за новите варианти на COVID -19, но и за бъдещи здравни кризи", се казва в изявлението.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС